Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
Kriminālziņas

Ziņas un jaunumi par kriminālo pasauli Latvijā.

Notvērts Deniss Šalovskis

Šeit vairāk par kibernoziegumiem. Ir nolemts, ka mūsu vietējais hakeris Deniss Šalovskis tiks izdots ASV uz tālāku tiesāšanu. Vēl galīgs lēmums nav pieņemts, tomēr visticamāk ka Ministru kabinets to atļaus, ņemot vērā faktus, ka šāda rīcība ir atļaujama un izsniegšana ASV ir pieļaujama.

Lēmums nav grozāms.

Galīgais lēmums tiks pieņemts Ministru kabinetā, aptuvenais laika periods lēmuma pieņemšanai ir aptuveni seši mēneši, par to vēsta Latvijas prokurors M. Viļums, kurš pilnībā atbalsta noziedznieka izdošanu Amerikas Savienotajām Valstīm.

Hakera advokāte I. Bulgakova ir pateikusi, ka tiesas process nav noticis korekti un nav ievērotas cilvēktiesības, kā rezultātā tiesa ir bijusi netaisnīga. Advokāte cer, ka Ministru kabinets Čalovski nenodos ASV tiesai.

Iemesls kāpēc hakeris tiek tiesāts ir tāds, ka viņš ar vēl trijiem līdzdalībniekiem ir izplatījis vīrusu, kas rezultātā sabojājis datorus daudziem ASV un Eiropas valstu lietotājiem. Rezultātā tika nozagta nauda vairāku miljonu apmēros. Šādu hipotēzi pasludinājis Savienoto Valstiu federālāis birojs.

Noziedznieks tika aizturēts 2012. gada decembrī. Hakera notvēršana bijusi gluži kā bojeviku filmās, specdienests esot nolaidies ar striķiem uz Imantas ceturto stāvu un saņēmis vaininieku.

Ja runa iet par līdzdalībniekiem tad tie ir – krievs Ņikita Kuzmins, kurš atrodas Ņujorkā un ir aptietināts. Kā arī apcietināts ir rumānis Mihaijs Jonuts Paunesku.

Tiesas procesā ir pavēstīts, ka hakeri ir saukti pie atbildības par vīrusu, ko pazīstam kā Gozi. Ar to pielaisti gandrīz miljons pasaules datoru no kuriem gandrīz 40 tūkstošu apmērā datori atradās Savienotajās Valstīs. Vīruss tika atrasts aptuveni 200 nacionālās aviācijas un NASA sistēmās, pēc kā secinam, ka hakeru mērķis ir bijis gana vērienīgs. Tika inficētas arī dažādas citas populāras sistēmas kā piemēram daudzas forex platformas. Izplatot šo vīrusu tika nozagta informācija par bankas kontiem un paroles, kas radīja zaudējumus vairāku miljonu apmērā.

Vīruss ir radies 2005. gadā, kad laikam Ņikita bija to pasūtijis no kāda profesionāla programmētāja. Iesākumā tas tika pārdots dažādās interneta vietnēs, kur to iespējams bija īrēt. Rumāņu hakeris savukārt sameklējis serverus caur, kuriem piesārņot citus datorus ar šo vīrusu. Pats Čalovskis vēlāk ir izveidojis „update” vīrusam, pielāgojot to savām vajadzībām, krāpnieciskiem nolūkiem.

Ļaunprātīgā programmatūra jeb vīruss bijis gana spēcīgs, kuru nav varējušas pamanīt pat anti-vīrusa programmatūras. Pirmo reizi tas tika izsūtīts 2007. gada rudenī.

Share this post
Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post